Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

O γυναικωνίτης (εζράτ νασίμ), Σαββούλα Μωυσίδου




Στη συναγωγή ο χώρος προσευχής των ανδρών είναι ξεχωριστός από τον χώρο των γυναικών. Στις συναγωγές πριν τον 19ο αιώνα, ο γυναικωνίτης βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την αίθουσα των ανδρών και διαχωριζόταν από αυτήν με ξύλινο καφασωτό. Αργότερα, ο γυναικωνίτης εμφανίζεται υπερυψωμένος σαν μπαλκόνι ή εξώστης, πάνω από την αίθουσα των ανδρών και αρχικά διατηρεί το ξύλινο καφασωτό. Ο περιορισμός των γυναικών δεν σταματούσε στον καθορισμό ιδιαίτερου χώρου, αλλά και στον χωρισμό του από τον υπόλοιπο, έτσι οι γυναίκες παρακολουθούσαν τη λειτουργία, χωρίς να τις βλέπουν.

Ο γυναικωνίτης στο κάτω μέρος με το ξύλινο καφασωτό μπροστά, είναι για τις γυναίκες που δεν μπορούν να ανέβουν στον πάνω γυναικωνίτη είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κινητικών προβλημάτων. Αν εξαιρέσουμε τους γάμους και τα βαφτίσια, ο διαχωρισμός των ανδρών και των γυναικών μέσα στον χώρο, συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και σήμερα για τις υπόλοιπες τελετές.
Ο γυναικωνίτης υπάρχει στις συναγωγές για να διαχωρίζονται οι άνδρες με τις γυναίκες δίνοντας βέβαια την εξουσία στους πρώτους αλλά και για να «μην τους παίρνουν το μυαλό», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν!


Πηγές:
http://www.monumenta.org/article.php?IssueID=4&lang=gr&CategoryID=3&ArticleID=294





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου