Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στοά Μαλακοπής, Έλλη Μουστάκα



Μετά τον περίπατο που κάναμε στην παλία Εβραϊκή περιοχή της Θεσσαλονίκης επέλεξα να αναφερθώ στη Στοά Μαλακοπής. Το κτίριο της Στοάς βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς φράγκικης συνοικίας, και αποτελεί μέρος του Κτίσματος Αλλατίνι. Κτίστηκε το 1906-1907 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και στέγασε την Τράπεζα Θεσσαλονίκης, που είχε ιδρυθεί το 1888 από την οικογένεια Αλατίνι. Το 1909 η κεντρική διεύθυνση της Τράπεζας μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη ενώ το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1940. Επιπλεον θεωρείται σημαντικό να επισημάνω ότι το ρολόι που βρίσκεται στην οροφή του κτίσματος, είναι σταματημένο την ώρα που έγινε ο σεισμός του 1978. Στις 11.
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου όπως αυτή διαμορφώθηκε τους τελευταίους αιώνες.
Η περιοχή Χρηματιστηρίου, όπως και ονομάστηκε η ευρύτερη περιοχή, αποτελεί τμήμα της παλιάς Εβραϊκής Συνοικίας Μάλτα, που ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα εκτείνεται ανάμεσα στην οδό Εγνατία και την «Ιστιρά» (αγορά). Στην ίδια περιοχή καθώς η πόλη αναπτύσσεται εμπορικά εγκαθίστανται πολλοί ξένοι και έτσι από τον 18ο αιώνα η περιοχή ονομάζεται Φραγκομαχαλάς. Κομβικό σημείο ήταν η καθολική εκκλησία και ο βασικός άξονας η οδός Φράγκων με τις κατοικίες των πλούσιων Εβραίων και την Οθωμανική Τράπεζα. Στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον μεσοπόλεμο, στην περιοχή αναπτύσσονται οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις και γίνεται το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.
Πρόκειται για ένα πυκνοδομημένο και ομοιογενές σύνολο κτισμάτων, με πολεοδομική οργάνωση και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το σύνθετο και αξιόλογο πολεοδομικό σχέδιο δέχτηκε σημαντικές αλλοιώσεις από το σχέδιο Hebrard, που κατέστρεψε σημαντικό αριθμό κτιρίων του 1917 τα οποία δεν είχαν καεί από την πυρκαγιά. Στα κτίρια της περιοχής βρίσκουμε πλούσια μορφολογικά στοιχεία από όλα τα ρεύματα αρχιτεκτονικής και διακρίνεται η χρήση νέων υλικών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου