Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Το κρέας στην εβραϊκή θρησκεία, Πασχάλης Σάτσιος



Σχεδόν σε όλους είναι γνωστό ότι οι Εβραίοι δεν τρώνε χοιρινό, αλλά στην πραγματικότητα οι περιορισμοί στα είδη που μπορούν να καταναλώσουν είναι πολύ περισσότεροι και αυστηρότεροι. Σύμφωνα με την Τορά οι Εβραίοι πρέπει να καταναλώνουν μόνο τα ζώα τα οποία έχουν χωριστές οπλές και είναι μηρυκαστικά, με εξαίρεση τον χοίρο, το άλογο και το κουνέλι. Η Σσεχιτά, που είναι ο ειδικός τρόπος θανάτωσης ενός ζώου, είναι γρήγορη και ανώδυνη. ΄Ενας ειδικευμένος Εβραίος, ο Σσοχέτ, που ξέρει όλους τους νόμους της Σσεχιτά, πρέπει να θανατώσει το ζώο. Το ζώο που τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις ονομάζεται κασσέρ. Αφού θανατωθεί το ζώο, ο σσοχέτ ελέγχει αν υπάρχουν καθόλου σημάδια αρρώστιας. Εάν βρεθεί κάποια, το ζώο δηλώνεται τρεϊφά (κυριολεκτικά «σκισμένο», δηλαδή δεν θα ζούσε λόγω του προβλήματος) και δεν είναι κασσέρ. Επιπλέον, στην Τορά αναφέρεται η εντολή ότι θα πρέπει να απομακρύνεται όλο το αίμα από το νεκρό ζώο. Αυτό γίνεται μέσω του αλατίσματος. Το ζώο πλένεται και μουσκεύεται και, στη συνέχεια, ρίχνεται αλάτι σε όλα τα μέρη του κρέατος το οποίο παραμένει έτσι για μία ώρα. Το αλάτι στραγγίζει το κρέας από το αίμα το οποίο, στη συνέχεια, ξεπλένεται. Μόνο μετά το αλάτισμα το κρέας είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου