Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Μνημείο του ολοκαυτώματος, Μαρία Μαυροπούλου



Από τον «Εβραϊκό μας περίπατο» στην πόλη, επέλεξα να παρουσιάσω το μνημείο του Ολοκαυτώματος του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Νοέμβριο του 2014 στον χώρο του πανεπιστημίου, 72 δηλαδή χρόνια μετά από την καταστροφή που υπέστη στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Το μνημείο ανεγέρθηκε σε ανάμνηση του παλαιού Εβραϊκού νεκροταφείο στη θέση του οποίου κτίστηκαν μερικά από τα Τμήματα των Σχολών του ΑΠΘ.

Το εβραϊκό νεκροταφείο ιδρύθηκε κατά την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι πρώτοι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Το έτος 1942 απλωνόταν από την οδό Εγνατία μέχρι τις 40 Εκκλησιές και περιλάμβανε την σημερινή Πανεπιστημιούπολη και αριθμούσε πάνω από 350.000 τάφους. Η καταστροφή του το 1942 αποτελεί μια από τις πιο ζοφερές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Το νεκροταφείο καταστράφηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δεν είχαν παρά 3 μέρες να συγκεντρώσουν τα κόκαλα των συγγενών τους. Να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι η εβραϊκή θρησκεία απαγορεύει την εκταφή. Για πολλά χρόνια αργότερα το κατεστραμμένο εβραϊκό νεκροταφείο αποτέλεσε «μάντρα» οικοδομικών υλικών, μαρμάρου και τούβλων ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου και ο κάθε περαστικός μπορούσε να πάρει τις μαρμάρινες πλάκες για να φτιάξει την αυλή ή το σπίτι του.
Η κατασκευή, λοιπόν, ενός μνημείου είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει καθώς με τη σιωπή καμία πληγή δεν κλείνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου