Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Συναγωγή Μοναστηριωτών, Μαρία Νίρλα




Η Συναγωγή των Μοναστηριωτών χτίστηκε χάρη σε δωρεές από εβραϊκές οικογένειες που κατάγονταν από το Μοναστήρι της σημερινής ΠΓΔΜ και είχαν εγκατασταθεί στην πόλη στη διάρκεια της δεκαετίας του 1910. Ιδιαίτερη για την ανέγερση της συναγωγής ήταν η δωρεά της Ίντας Αροέστη στη μνήμη του συζύγου της Ισαάκ. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όπως πληροφορηθήκαμε από τον κύριο Μπενμαγιόρ, η Συναγωγή χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, σαν αποθήκη.
Η Συναγωγή αποτελείται από μία αίθουσα, στο κέντρο της οποίας και μπροστά από τα καθίσματα των πιστών βρίσκεται ένα υπερυψωμένο βάθρο. Εκεί γίνονται τα αναγνώσματα από την Τορά (Πεντάτευχο). Η λατρεία συνίσταται από τρεις βασικές ακολουθίες που γίνονται καθημερινά το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ. Εμπλουτισμένες παραλλαγές αυτού του συνόλου τελούνται το Σάββατο, που είναι η κυρίως λατρευτική μέρα του Ιουδαϊσμού, και τις γιορτές.

Από την επίσκεψη μας αυτή θα ήθελα να επισημάνω το ρόλο των γυναικών στα τελούμενα καθώς και να αναφέρω τις διαφορές μεταξύ Μεταρρυθμισμένων και Ορθόδοξων Ιουδαίων. Στις Ορθόδοξες Συναγωγές ο ρόλος των γυναικών είναι περιορισμένος. Όπως βλέπουμε και τις φωτογραφίες υπάρχει γυναικωνίτης ή κάποιος απομονωμένος χώρος, όπου παραμένουν κατά τη διάρκεια της λατρείας. Αντίθετα, στις Μεταρρυθμισμένες Συναγωγές οι γυναίκες όχι μόνο κάθονται μαζί με όλους τους πιστούς, αλλά παίζουν και ενεργητικότερο ρόλο, ο οποίος φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και στη χειροτονία τους σε ραβίνους. Άλλη διαφορά είναι η κάλυψη της κεφαλής των γυναικών με διάφορα καλύμματα πράγμα που δεν είναι υποχρεωτικό στις Μεταρρυθμισμένες.

Βιβλιογραφία
Δ. Λ. Δρίτσα , Δ. Ν. Μόσχου & Στυλ. Λ. Παπαλεξανδροπούλου (2012). σχολικό βιβλίο Β΄ Λυκείου, Χριστιανισμός και Θρησκεύματα, εκδόσεις ΟΔΕΒ, Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου