Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Συναγωγη: εβραϊκά τελετουργικά, Μαρία Ανδριώτου



Κατά την επίσκεψη στην εβραϊκή συναγωγή πληροφορηθήκαμε για μερικές  από τις τελετές που τελούνται σε μία εβραϊκή συναγωγή.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Οι Εβραίοι για να κάνουν προσευχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ενήλικοι άντρες. Η προσευχή γίνεται 3 φορές την ημέρα πρωί, απόγευμα βράδυ: Σαγρίθ (η πρωινή θυσία και προσευχή), Μίνχα (η απογευματινή θυσία), Αρβίθ (η βραδινή προσευχή). Η Σσεμονά Εσρέ είναι η κεντρική προσευχή στις τρεις καθημερινές λειτουργίες (όρθια στάση με ευλογίες).

ΓΑΜΟΣ
Ένας εβραϊκός γάμος είναι άκρως συμβολικός και πίσω από κάθε μικρή χειρονομία βρίσκεται ένα βαθύτερο νόημα. Η νύφη (kallah) και ο γαμπρός (Chatan) μετά το τελετουργικό λουτρό της νύφης, που ονομάζεται Mikvah, το οποίο συμβολίζει την πνευματική κάθαρση και την υπογραφή της ketubah (η σύμβαση αυτή θέτει ρητά τα καθήκοντα και τις ευθύνες του ζευγαριού και είναι γραμμένη σε μια αποκλειστικά διακοσμημένα περγαμηνή). 

Οι γαμήλιοι όρκοι ανταλλάσσονται και διαβάζονται επτά φορές. Η έναρξη του γάμου ξεκινά με την πομπή του γάμου προς το cuppah (ένας θόλος ή τέντα που συμβολίζει το νέο σπίτι, όμοια με τη σκηνή του Αβραάμ και της Σάρας) με τα μέλη του γάμου, όπως ο ραβίνος, ο γαμπρός και η οικογένειά του, τη νύφη και η οικογένειά της, κ.λπ. Το πέρας της τελετής από την εβραϊκή παράδοση του γάμου καλείται yichud.

ΒΑΦΤΙΣΗ
Το Μικβέ είναι χώρος για βάπτισμα και καθαριότητα πριν την προσευχή (θρησκευτικό μπάνιο). Είναι ένα τελετουργικό λουτρό σε βρόχινο νερό, από χιόνι ή από πηγή, όχι στάσιμο. Το άτομο πρέπει να είναι τελείως γυμνό και γίνεται με τρία βυθίσματα στο νερό.

ΚΗΔΕΙΑ
Μία παραδοσιακή εβραϊκή τελετή κηδείας είναι απλή και όχι επιδεικτική. Λουλούδια και μουσική δεν θεωρούνται κατάλληλα για την περίσταση, γιατί το σώμα του νεκρού δεν πρέπει να ταριχευτεί, ενώ δεν προβλέπεται θέαση του νεκρού ή επίσκεψη. Η τελετή είναι συνήθως σύντομη και απλή, τυπικά περιλαμβάνοντας ψαλμωδίες και την παραδοσιακή προσευχή κηδείας, καθώς και ένα εγκώμιο προς τιμήν του νεκρού. Μετά την τελετή, η οικογένεια επιστρέφει σπίτι για μια περίοδο πένθους επτά ημερών.

ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Σάββατο (Σαμπάθ) είναι η αργία για τους Εβραίους και ημέρα προσευχής και δεν πρέπει να κάνουν τίποτε άλλο.

ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ
Στην ηλικία των 13 ετών τα αγόρια ενηλικιώνονται θρησκευτικά και πλέον θεωρούνται ισότιμα μέλη της κοινότητας, υπεύθυνα για την τήρηση του Νόμου και τις πράξεις τους. Το γεγονός γιορτάζεται με την τελετή του Μπαρ-Μιτσβά σε ειδική πρωινή λειτουργία στη Συναγωγή. Στη συνέχεια προσφέρονται στους νέους δώρα: τα τεφιλίν (δερμάτινες θήκες με εδάφια από την Τορά), το ταλέθ (ένδυμα προσευχής για τη συναγωγή), η κιπά (καπελάκι προσευχής), και το σιντούρ (το καθημερινό προσευχολόγιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου